Blue and Gold Pictures, Images and Photos

duminică, 4 decembrie 2011

Supersitiții legate de nuntă

-După ce mireasa se suie în căruță sau mașină,ca să plece la biserică,să se uite la răsărit și să zică:,,Un porumbel și o porumbiță!,,adică va naște un băiat și o fată sănătoși.
-Când mirele vine la casa miresei s-o ia la biserică,se uită pe fereastră printr-o salbă,ca să facă prunci frumoși.
-Când mirii stau în biserică la cununie,mireasa obișnuiește să pună ușurel,fără să fie observată,un picior peste al mirelui,ca să fie mai mare și mai cu autoritate în casă.
-Alt obicei în biserică!Mirii aflați la cununie au la picioare o scoarță pe care se aruncă bani sunători,călcând în picioare toate măririle deșarte care se fac prin bani,dorind deci numai fericirea casnică.
-Trebuie ca nuna care cunună să nu fie însărcinată;altfel nu vor trăi copiii noilor căsătoriți.
-După ce se termină serviciul religios al cununiei,un nuntaș aruncă prin biserică cu flori,cofeturi,alune,nuci,în semn că din acea zi tinerii cununați trebuie să părăsească toate jocurile copilărești și să înceapă a se ocupa numai de lucruri serioase,pentru o viață conjugală.
-Mirii când pleacă la târg,după cumpărături,să ia două scule de mătase,unul roșu pentru mire și altul alb pentru mireasă.Acasă măsoară sculele și al cui va fi mai lung,acela va trăi mai mult.
-Când o femeie se mărită de al doilea,fiindu-i bărbatul mort,o altă femeie în timpul cununiei toarnă o căldare de apă pe mormântul celui dintâi bărbat,ca să-i trăiască cel de al doilea și să stingă focul ce arde mortul pe lumea cealaltă.Altfel,cât va sta femeia măritată cu al doilea bărbat,cel mort stă în foc.
-Când mirii vin de la cununie acasă,mireasa ia soacra în brațe și,de-o va putea ridica,tânăra va fi mai mare în casă;iar de nu,mai mare va fi soacra.
-După cununie,seara la masă,amândoi mirii mănâncă dintr-un ou ouat de o puică întâi,ca să trăiască amândoi nedespărțiți până la moarte.