Blue and Gold Pictures, Images and Photos

luni, 5 decembrie 2011

Superstitii de Sfantul Nicolae!

Superstitii de Sfantul Nicolae! Afla ce vesteste un an nou bun

Mos Nicolae vine in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, cu daruri atat pentru copii, cat si pentru adulti. Peste 800 000 de romani isi sarbatoresc ziua numelui de Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie.
Superstitii de Sfantul Nicolae
In popor se spune ca, odata cu venirea acestei zile, se poate spune ca iarna a inceput. De Sfantul Nicolae se pun crengute de pomi roditori in apa, la caldura, si daca se inversezc pana la Anul Nou, acesta va fi manos. Ziua de 6 decembrie semnifica incheierea perioadei de facut farmece si vraji, care nu vor fi reluate pana de Anul Nou. De asemenea, incep pregatirile pentru Ignat si sarbatoarea Craciunului.
Sfantul Nicolae se numeste in credinta populara San-Nicoara. El pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura.
Cine este Sfantul Nicolae?

S-a nascut in Orientul Mijlociu, in apropierea orasului Bethleem. Se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul al IV-lea si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul VI.
Nu mai putin de 21 de "miracole" ii sunt atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere la o varsta frageda, pe care s-a hotarat sa o foloseasca in scopuri umanitare si sa-i ajute pe cat mai multi oameni nevoiasi.
In secolul X, tarul Vladimir al Rusiei a calatorit la Constantinopole si, auzind de povestirile minunate despre Sfantul Nicolae, a decis sa-l faca patronul spiritual al Rusiei. In secolul al XI-lea, ramasitele Sfantului Nicolae au fost furate de marinari italieni si depuse in Bari, Italia. Acolo sunt si in ziua de azi, iar o manastire a fost construita pentru credinciosii aflati in pelerinaj catre Tara Sfanta, veniti sa se inchine la moastele Sfantului Nicolae. Se spune ca moastele Sfantului Nicolae emana din cand in cand un miros dulceag.
O parte din moastele Sfantului Nicolae se gasesc in Biserica Sf. Gheorghe Nou din Capitala.
Legendele Sfantului Nicolae

De-a lungul secolelor au aparut povesti si legende despre viata si binefacerile Sfantului Nicolae. Una dintre cele mai cunoscute legende este a celor trei surori, fetele unui nobil scapatat care, datorita situatiei financiare precare, nu se puteau marita.
Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, cel ajuns deja cardinal, Nicolae, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat intocmai si cand a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Cand i-a venit vremea si celei de-a treia fete, nobilul a stat de paza sa afle cine este bunul samaritean. In noaptea cu pricina, nobilul a stat de paza si l-a vazut pe cardinal cum a lasat saculetul cu aur.
Sursa: Pro TV