Blue and Gold Pictures, Images and Photos

sâmbătă, 31 decembrie 2011

Superstitii de Revelion si Anul Nou







Desi Revelionul nu are o conotatie religioasa, exista foarte multe obiceiuri si superstitii legate de Revelion, pe care am incercat sa le adunam pentru dumneavoastra.
Pentru multi dintre noi, Revelionul este cea mai asteptata sarbatoare si este celebrata cu mare fast. Marcand trecerea in noul an, acesta a capatat o importanta deosebita in intreaga lume, iar pregatirile se realizeaza cu mare atentie. Desi nu are o conotatie religioasa, exista foarte multe obiceiuri si superstitii legate de Revelion, pe care am incercat sa le adunam pentru dumneavoastra.
Tragandu-si denumirea din limba franceza, termenul “Réveillon” insemnand “veghe”, trecerea in noul an se sarbatoreste, inca din cele mai vechi timpuri, in speranta ca acesta va fi mai bun si cu mult mai multe realizari decat cel precedent. Cu un specific romanesc, perinita sau strigatul peste sat sunt foarte importante. Copiii obisnuiesc sa treaca cu Sorcova din casa in casa, pentru a alunga spiritele rele si a le atrage pe cele bune, in vreme ce Plugusorul, invocare cu substrat agrar, este menit sa anunte reinceperea simbolica a muncii si sa ureze prosperitate si noroc.
O superstitie legata de Revelion spune ca, in noaptea dintre ani, este bine sa fie foarte mult zgomot, pentru a alunga spiritele malefice, de unde se explica si prezenta clopoteilor si a artificiilor. In primul rand, noul an trebuie sa va gaseasca in curatenie deplina. In ajun, nu trebuie sa maturati in casa si nici sa coaseti sau sa crosetati, intrucat se alunga prosperitatea. Totodata, nu trebuie sa aruncati nimic in prima zi din noul an, nici macar gunoiul, deoarece este indicat sa se intre in casa, nu sa se iasa.
Ramanand in aceeasi sfera a belsugului, obiceiurile spun ca, pana la miezul noptii, trebuie sa va achitati toate datoriile, pentru a nu intra in noul an imprumutati sau restanti, riscand, astfel, ca in tot anul ce tocmai se anunta sa vina sa aveti datorii. De asemenea, este imperios sa aveti la dumneavoastra in trecerea dintre ani bani, pentru a avea un an nou favorabil din punct de vedere financiar, insa trebuie sa tineti cont ca acestia sa nu fie imprumutati.
La miezul noptii, usile vor fi larg deschise in intreaga casa, pentru a primi cum se cuvine noul an inzestrat cu noroc. O alta superstitie spune ca obiectul sau persoana pe care o tineti de mana va constitui o prioritate in noul an si veti avea noroc in domeniul respectiv. Astfel, daca va tineti persoana draga in brate la cumpana dintre ani, veti avea noroc in dragoste, iar daca tineti bani in mana, veti avea noroc pe plan financiar.

Sursa: garbo.ro