Blue and Gold Pictures, Images and Photos

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

,,Doftorii,, și vrăjitorii fără descântece


                               Din ce parte vine mirele

Înspre ziua de Sf.Vasile sau Sf. Andrei,fata ia 9 linguri,iese în ogradă,se suie tiptil pe poartă și bate în linguri deodată.De unde încep a lătra câinii,din acea parte îi va veni mirele.

                             Doftorii


Pentru tuse-Gălbenuș de ou bătut în apă caldă și pus în cafea.Sau ceai de sâmburi de gutui,cu tărâțe de grâu și zahăr.

Pentru înăbușeală-Sânge de iepure împușcat ,sau dulceață de...hrean.

Pentru limbrici- Scurgi zeamă de la alămâi,cu untdelemn.

Pentru stricarea stomacului-Ceai de mentă sau picături de unt din mentă puse pe zahăr.

Pentru oprirea sângelui din nas-Să iei de la fierar praf de jgheab,unde moaie pămătuful,să amesteci cu oțet de vin și să legi la ceafă.

Pentru ca femeia să aibă lapte-Să bea sămânță de mărar pisată,mazăre cu rădăcini de pătrunjel și rozmarin,în ciorbă.

Pentru ulcior pe geana ochiului-Când fierbe mămăliga,aruncă un fir de orz pe foc și ieși afară,fără a te uita înapoi și va trece ca prin farmec....

Pentru bătături la picioare-Vâră picioarele în leșie de ciocălăi,fierbinte cât poți suferi.Stai răbdător acolo până se răcește leșia,taie cu briciul bătătura,apoi leagă usturoi pisat și repetă de mai multe ori.Mai pune acolo și piatra iadului.

Pentru curățirea petelor pe obraz- Bați un albuș de ou până se face spumă,amesteci cu apă de Colonia,de obraz;uzi petele adesea cu o peticuță,dar mai pui și o felie de alămâie.

Pentru norocire-Omul vrea să aibă noroc în an,în noaptea de Sf Vasile,pândește când se deschide cerul.Atunci să ceară lui Dumnezeu ce poftește și toate i se vor da.

Pentru mirosul rău al gurii-Ia praf de cuișoare,praf de coajă de rodie,fierbe-le într-un ibric cu oțet de trandafir și fă gargară călduță,prelungă,astfel dispărând putoarea din gură.

Pentru a nu rămâne pete după vărsat-Când urmează a se usca vărsatul,întinde pe față(de 4 ori pe zi)pasta făcută din linte fiartă în lapte dulce.

Pentru gurguitul țâțelor-Dacă pruncul aspru la supt țâță rănește mamela,ia unt de ceară și unge de câteva ori pe zi,apoi dă cu alifie de morcovi.

Pentru a nu se sfârși banii din pungă-Ia un ou din cuibul de rândunică,fierbe-l și pune-l la loc.La trei zile vei găsi în cuib o buruiană mică,pe care ia-o și păstreaz-o în pungă,căci pe urmă paralele ce vei cheltui cu ușurință îți vor veni înapoi.

Pentru somn-Omul care n-are somn,să facă și să bea ceai de căciulii de mac sau să caute o plantă somnoroasă din câmp și s-o pună sub pernă.

Alungarea țânțarilor din casă-Cu fum de tărâțe sau de iarbă de mare.

Pentru alungarea muștelor-Frunze din lemnul Domnului,chimion și cimbru.

Pentru purici-Pune noaptea sub pat și în așternut pelin verde.