Blue and Gold Pictures, Images and Photos

miercuri, 30 noiembrie 2011

Noaptea SF.ANDREI

Pe 30 noiembrie, creștin ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei. Sfântul Andrei împreună cu fratele sau, Petru, au fost printre primii ucenici ai lui Iisus Hristos.
 
 Se spune că în noaptea dintre 29 spre 30 noiembrie lumea spritelor se întrepătrunde cu lumea celor vii. La sate există superstiția potrivit căreia strigoii ies din morminte și atacă oamenii. Pentru a fi alungate spiritele rele, în gospodarii sunt atârnate căpățâni cu usturoi, iar clanța ușii, ferestrele sau diverse obiecte, cum ar fi cuțite, topoare sunt unse cu usturoi că nu cumva să se întâmple lucruri necurate.
 
 Noaptea din 29 noiembrie, adică în ajun de Sfântul Andrei, este prielnică practicilor magice. Tinerele nemăritate își pot află ursitul prin diverse ritualuri, în funcție de zonă.
 
 Fețele din Bucovina își puneau sub pernă 41 boabe de grâu, iar culcare îl rugau pe Sfântul Andrei să le arate în vis ursitul.
 
 În alte regiuni, tinerele fețe își fac o turtă foarte sărată pe care o mănâncă înainte de culcare. Tradiția spune că bărbatul din vis care le va aduce apa pentru a-și potoli setea este viitorul soț.
 
 Un alt obicei menit pentru aflarea ursitului este ca fețele să toarne 9 cești cu apă într-o oală, în seara de 29 noiembrie și să o lase până a două zi. Dimineața măsoară din nou ceștile de apă. Dacă rămâne apă în oală, vor avea noroc. Dacă ultima ceașcă nu se umple complet înseamnă că nu se vor mărită în anul care urmează și nici nu vor avea noroc.
 
 Pentru a află dacă anul care vine va fi unul roditor, gospodarii puneau grâu într-un ghiveci. În funcție de cât de repede și cât de des va răsări grâul, așa de rodnic și de bun va fi anul care urmează.